Choď na obsah Choď na menu
 


2022-2023 "123 návratov ku Haiku"

...na úvod

 

Život je Haiku...

Všetko to dôležité

stihnúť v pár riadkoch.

 

 

HAIKU je žáner japonskej poézie tradične zložený zo 17-tich slabík usporiadaných do troch veršov po 5 + 7 + 5 slabík. Klasické Japonské haiku poetickým okom skúma prírodné javy, flóru a faunu či človeka. Venuje sa a prikladá dôležitosť malým detailom veľkého sveta.

 

V roku 2014 som s pár výnimočnými žiakmi, a v podstate vďaka nim a ich túžbe tvoriť objavil úžasnú výpovednú hĺbku tohto umenia. Spoločne nám v priebehu najbližších dvoch rokov vznikli tri rozsiahle knižné zbierky, v ktorých sme sa k poézii Haiku pokúšali nájsť nové, dovtedy nevyskúšané cesty. Pre mňa to boli veľmi vzácne projekty, pretože som cítil že cez ne mi ostanú akoby otlačky ich duší. Haiku je tvorba tak náročná, že v ňom každé slovo musí mať svoje miesto, aby verš v troch riadkoch zachytil všetko to, a len to podstatné. Človek tu potrebuje nazrieť hlboko do svojho vnútra a tak výsledných sedemnásť slabík hovorí nielen o momente či mieste, ktoré opisuje. V tej chvíli už vypovedá o vnútornej skúsenosti, snoch, minulosti a túžbach autora.  Haiku je poetickým záznamom miesta, no zároveň doslova otlačkom vnútorného sveta.

 

Na jeseň roku 2022 som sa k poézii Haiku vrátil a inšpirovaný jej klasickou podobou, kde je verš súčasťou výtvarnej kompozície, som ju začal tvoriť v podobe akvarelov a perokresieb. Inšpiráciou mi boli moje cesty a dojmy z nich. Vďaka množstvu fotografického materiálu z ciest tak nebol problém čerpať z vlastných autorských záberov. Napadlo mi ale, že by bolo možno zaujímavé tvoriť aj priamo na mieste, podobne ako dávni Impresionisti. Keď vidíte Monetove lekná, je predsa úžasné vedieť, že tie plátna boli na tom mieste, ktoré opisujú.  Že tie olejové farby cítili vôňu tých kvetov a počuli bzukot včiel a smiech detí, čo sa práve preháňali tou nedeľnou záhradou.  Plenérové Haiku v tejto knihe sú práve pokusom o niečo podobné. Verš je tak nielen opisom vzniknutým v ateliéri, ale aj priamym svedkom... je artefaktom, ktorý bol na mieste.

 

Rastislav Turňa 2023